Skip to main content
Bedrijven die hun eigen aandelen opkomen komt regelmatig voor. Zo gaf de Nederlandse ING Bank eerder deze maand aan voor 50 miljoen euro aan eigen aandelen te willen opkopen. Na de aardbevingen in Turkije maakte de Turkse regering het voor Turkse bedrijven ook aantrekkelijker om eigen aandelen op te kopen. Hiermee kon de Turkse regering voorkomen dat de aandelenmarkt volledig in zou storten. Online Broker Plus500  kondigde deze maand ook aan met het kopen van de eigen aandelen.

Voor bedrijven zijn er verschillende redenen en motieven om eigen aandelen te kopen. Zo kan het opkopen van de eigen aandelen ervoor zorgen dat de prijs van de aandelen omhoog gaan. Of zoals het geval in Turkije, zorgt een ‘stock buy-back’ ervoor dat de koers van een aandeel niet nog lager gaat.

Ook komt het voor dat een bedrijf dusdanig veel cash op de bank heeft staan waar geen andere investeringen mee gedaan hoeven te worden. Dat het interessant kan zijn voor een beursgenoteerd bedrijf om de eigen openstaande aandelen op te kopen.

Eén van de belangrijkste redenen voor veel bedrijven is het opkopen van aandelen om zo de aandeelhouderswaarde per aandeel te vergroten. Door het verminderen van uitstaande aandelen, groeit de winst per aandeel. Zo kun je per aandeel meer rendement verwachten als een bedrijf een winstgevend jaar draait.

Online broker Plus500 heeft ervoor gekozen om tot maximaal 11 procent aan uitstaande aandelen op te kopen. Met totaal 92 miljoen uitstaande aandelen van Plus500 zal het bedrijf een kleine 10 miljoen aandelen opkopen. De reden dat Plus500 heeft besloten om aandelen terug te kopen is het feit dat het de overtollige liquiditeit wilt teruggeven aan de aandeelhouders. Het bedrijf hoeft de cash die het op de bank heeft dus niet te gebruiken voor het maken van andere investeringen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply