Skip to main content
Populair crypto handelsplatform Bitvavo gaat slachtoffers van een hack op hun platform voortaan vergoeden tot een maximaal bedrag van €100.000. Bitvavo is na Binance het populairste platform voor cryptohandelaren in Nederland. Het feit dat het bedrijf klanten gaat vergoeden die slachtoffer zijn van een hack is dus goed nieuws voor de Nederlandse belegger.

De Federal Reserve, de centrale bank van Amerika, heeft een dagtaak aan het bestrijden van woekerende inflatie in het land. Economen van de Federal Reserve voorspelden dan ook dat de nationale rente stand wel omhoog moest. Echter, zijn de verhogingen van de rente hoger dan in eerste instantie verwacht werd.

Powell geeft dan ook aan: “De meest recente economische gegevens zijn sterker dan verwacht, wat suggereert dat het uiteindelijke renteniveau waarschijnlijk hoger zal zijn dan eerder verwacht”. Naast de hoge inflatie blijft er een enorme krapte op de arbeidsmarkt en gaan de consumentenbestedingen niet omlaag. Hierdoor lijkt het er niet op dat de inflatie zonder bemoeienis van de FED zal afkoelen.

Een hogere rente zal er echter voor zorgen dat leningen duurder worden. Waaronder ook leningen op creditcards en lease-leningen voor bijvoorbeeld de automarkt. Dit slechte nieuws had dan ook direct invloed op de aandelenmarkt in Amerika. De markt maakte stevige verliezen door de berichtgeving dat de rente stand voorlopig nog hoog zal blijven.

Wanneer de centrale bank de rente verhoogt, wordt het duurder om geld te lenen, waardoor de vraag naar leningen afneemt en de economische activiteit vertraagt. Hierdoor neemt de vraag naar goederen en diensten af, wat op zijn beurt de inflatoire druk vermindert. Bovendien leidt een hogere rente tot een stijging van de waarde van de nationale valuta, waardoor geïmporteerde producten goedkoper worden en de prijsstijgingen op de binnenlandse markt afnemen. Ten slotte kan een hogere rente het sparen aantrekkelijker maken, wat kan leiden tot een vermindering van de vraag en dus ook een daling van de inflatie.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply