Skip to main content
De centrale bank van Rusland gaat de rente verhogen in een poging om de sterke opmars van de roebel een beetje te kunnen temperen. De Russische centrale bank verlaagt het rente tarief van 14 naar 11 procent. Hierdoor hoopt de centrale bank de economie te stimuleren. Aan het begin van de oorlog, na de instorting van de roebel, verhoogde de centrale bank de rente nog naar 20%.

Door de Russische invasie in Oekraïne zijn er een hoop landen die Rusland sancties heeft opgelegd. Hierdoor is de import in Rusland bijna helemaal stilgelegd. Ondanks de vele sancties blijft het Westen wel afhankelijk van Russisch olie en gas. De vraag naar de Roebel, om dit olie en gas te kunnen kopen, blijft dus nog. Terwijl de vraag in Rusland voor Dollars en Euro´s bijna nihil is. Hierdoor is de roebel aan een sterke opmars bezig, en heeft het de hoogste prijs in ruim 4 jaar bereikt.

Nu er minder handel plaatsvindt tussen Rusland en het Westen, ziet het er naar uit dat de Russische economie aan het krimpen is. De rente verlagen is een vaak gebruikte middel om economische groei te veroorzaken. Bij een lagere rente stand is het minder interessant om te sparen, hierdoor zullen (in theorie) meer mensen geld uitgeven. Wat goed is voor de economie in Rusland.

“De externe omstandigheden voor de Russische economie zijn nog steeds uitdagend en beperken de economische activiteit aanzienlijk”, zei de Russische centrale bank donderdag in een korte verklaring. “De financiële stabiliteitsrisico’s zijn iets afgenomen, waardoor een aantal kapitaalcontrolemaatregelen kunnen worden versoepeld.” Maandag zei het ministerie van Financiën dat exporterende bedrijven binnen 60 dagen slechts de helft van hun inkomsten in vreemde valuta in roebels hoefden om te wisselen . Voorheen moesten ze 80 procent inwisselen.

De bank gaf aan dat er op komende vergaderingen mogelijk nog verdere verlagingen van de rente komen. Het volgende beleidsbesluit staat gepland voor 10 juni.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply