4 januari 2023 | Miriam Ootjers
1. Bouw posities op
Wil je een specifiek aandeel kopen? Stop niet direct al je geld in dat aandeel maar bouw je positie geleidelijk aan op. Gun jezelf de tijd om een positie op te bouwen, vooral als je gelooft in het aandeel op de langere termijn. Hiermee spreid je ook het risico van prijsstijgingen of prijsdalingen.
Het langzaam opbouwen van een positie in een aandeel heet dollar cost averaging. Hiermee koop je aandelen over een lange periode op. Je bent dan niet afhankelijk van de koers van die dag, aangezien je op verschillende momenten koopt. Hiermee bouw je over een langere periode een stabielere gemiddelde inkoopprijs op. Sommige online brokers hebben hier een geautomatiseerde optie voor, hiermee kan je vooraf aangeven hoe vaak je aandelen wilt kopen en voor welk bedrag.
2. Onthoud dat je een aandeel in een bedrijf koopt
Dit klinkt misschien logisch en overduidelijk. Maar als je telkens alleen logo’s, tickers ziet en grafieken met opgaande en dalende bewegingen is het makkelijk om uit het oog te verliezen dat je daadwerkelijk een aandeel in een bedrijf koopt (of verkoopt).
Alle cijfertjes in beeld kunnen ervoor zorgen dat het kopen van aandelen heel abstract wordt. Dit terwijl de bedrijven waarvan je een aandeel koopt gewoon een bedrijfsvoering hebben, omzetten en toekomstplannen hebben. Iets wat allemaal meespeelt in de (toekomstige) waarde van een aandeel waarin je investeert.
Verdiep je dan ook in het bedrijf, wat het bedrijf doet en welk competitief voordeel het bedrijf heeft ten opzichten van de concurrentie. Op deze manier kun je een idee krijgen wat het lange termijn perspectief is en hoe dit de waarde van het aandeel kan beïnvloeden (positief of negatief).
3. Handel niet té veel
Als beginnende handelaar in aandelen, of andere beleggingen, is het heel verleidelijk om de koers non-stop in de gaten te houden. Gaat de koers omhoog? Bijkopen? Gaat de koers naar beneden? Verkopen!
Vooral als beginner in het kopen van aandelen is het aan te raden om niet te veel te traden. Je maakt al snel grote fouten door de koers non-stop te volgen. Vooral als je aandelen koopt voor de lange termijn is eens per maand, of zelfs minder, een kijkje nemen meer dan genoeg. Dit klinkt misschien saai, maar hierdoor laat jij je minder beïnvloeden door korte termijn prijsstijgingen of dalingen.
4. Bedenk een exit-strategie
Met de dollar-cost average strategie heb je een mooie (beginners)strategie om een aandeel aan te kopen. Maar je moet ook een exit-strategie hebben. Wanneer ga je verkopen? Bij een bepaalde prijs of na een bepaalde tijd? Er is geen goed of fout, maar door van te voren een exit-strategie klaar te hebben voorkom je dat je overhaast reageert op prijsschommelingen.
Om de juiste strategie te bepalen is het handig om twee aspecten in gedachten te houden:
– Waarom koop ik?
– Wanneer wil ik verkopen?
Waarom koop ik?
Bedenk voor jezelf waarom je het aandeel wilt kopen of het gekocht hebt. En wat zijn je verwachtingen van dit aandeel of bedrijf? Wat gebeurt er met de prijs van het aandeel als het de potentie die jij in het bedrijf ziet heeft waargemaakt? Maak dit voor jezelf duidelijk, dan zal je ook beter een keuze kunnen maken wanneer je het aandeel weer wilt verkopen?
Wanneer wil ik verkopen?
Vraag jezelf af waarom je op een gegeven moment wilt verkopen. Zijn ze hun competitieve voordeel kwijt? Raakt het bedrijf een grote klant of partner kwijt? Verschillende redenen kunnen ervoor zorgen dat het niet meer interessant is om het aandeel of de aandelen te behouden. Hou dit goed in gedachten om niet bij korte termijn prijsverandering meteen in paniek te schieten en te verkopen.
5. Hou je emoties onder controle
Het handelen in aandelen is een spel van emoties, een goede mindset is dan ook nodig om te slagen in de wereld van het traden. Je moet je emoties onder controle krijgen, iets wat de meeste traders niet kunnen. Hierdoor komen de meeste traders (vooral crypto traders) in de problemen en verliezen zij een hoop geld. Door het in paniek verkopen als de prijs zakt, of door FOMO als een aandeel al veel gestegen is.
Laat je emoties je daarom niet de baas worden en blijf altijd vasthouden aan het plan dat je gemaakt heb bij het aankopen van een aandeel. Heb je geen plan? Begin er dan ook niet aan!
Miriam Ootjers
Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.