Skip to main content
De aardbeving in Turkije heeft een enorme ravage veroorzaakt. Naast de vele duizenden doden en de verwoeste steden is de Turkse economie ook zwaar geraakt door de aardbeving(en). De Turkse centrale bank wil de economie van Turkije weer een beetje op de been brengen door de rente stand te verlagen. Hierdoor moet het goedkoper worden om geld te lenen, wat ten goeden komt van het investeren en stimuleren van de economie.

Turkije kampt al tijden met inflatie, de centrale bank verhoogde daarom in eerste instantie de rente stand in het land om lenen duurder te maken en sparen interessanter. In 2022 stegen de prijzen ruim 70% ten opzichten van 2021. Tegen de economische theorieën in dat een hogere rente stand zorgt voor het afkoelen van de inflatie, besloot president Erdogan de rente stand eerder al te verlagen.

Nu vraagt hij de centrale bank weer de rente te verlagen van 9 procent naar 8,5%, wat nog steeds enorm hoog is met bijvoorbeeld de rente stand in de Eurozone. De Europese Centrale Bank verhoogde de rente begin deze maand namelijk naar 2,5%. Door de rente te verlagen naar 8,5% hoopt Erdogan de Turkse economie weer te stimuleren.

De Turkse aandelenmarkt begint ook langzaam weer opgang te komen. Na de aardbeving werd de aandelenmarkt tijdelijk stopgezet. Vanaf 14 februari kon je bij je favoriete online broker weer terecht voor het handelen in aandelen van Turkse bedrijven.

Met de heropening heeft de Turkse overheid ook maatregelen ingevoerd om de Turkse aandelenbeurs op de been te houden. De overheid maakte het belastingtechnisch interessant om eigen aandelen terug te kopen, hierdoor ontstaat er meer koopdruk en zaken de aandelen minder weg. Een week later is er meer dan 1.3 miljard dollar aan eigen aandelen opgekocht.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply