Skip to main content

Vermogensbeheer op een duurzame manier uitvoeren

Duurzaam vermogensbeheer! Wilt u duurzaam beleggen en uw vermogen aanwenden om positieve invloed te hebben op mens, maatschappij en milieu, maar weet u niet goed waar u moet beginnen? De makkelijkste manier om duurzaam te beleggen is bij een vermogensbeheerder. In dit artikel bouwen we de redenen voor het kiezen voor een duurzaam vermogensbeheer stap voor stap op en beginnen bij de vraag: wat is vermogensbeheer?

Wat is vermogensbeheer?

Wilt u niet zelf beleggen of heeft u niet voldoende expertise om zelf te beleggen? Dan kunt u kiezen voor een vermogensbeheerder. Bij vermogensbeheer laat u uw geld beheren door een gespecialiseerde vermogensbeheerder. Dat kan een persoon zijn, maar ook een volledig geautomatiseerd systeem.

Met de vermogensbeheerder spreekt u af wat uw beleggingsdoel is, welke risico’s u kunt en wilt lopen en welke kosten u moet betalen voor het beheer. Op basis van (onder andere) deze drie punten wordt een beleggingsprofiel geadviseerd. Dit profiel geeft aan hoe de verhouding is tussen rendement en risico. Het heet daarom ook wel risicoprofiel. Het profiel zegt iets over u als belegger en over uw beleggingen.

Wat is duurzaam vermogensbeheer?

Waarom zou u kiezen voor duurzaam vermogensbeheer? Omdat het niet alleen gaat over klimaat en milieu, maar ook over rekening houden met de maatschappij en werknemers. Het gaat dus veel verder dan groenvermogensbeheer, dat vooral rekening houdt met milieucriteria. Duurzaam vermogensbeheer levert een bijdrage aan een beter wereld en een eerlijke economie. Met duurzaam vermogensbeheer investeert u in een schone en goede wereld voor de generaties die na u komen.

Duurzaam vermogensbeheer moet niet worden verward met groen vermogensbeheer (of groen beleggen). Groen vermogensbeheer doet u via groenfondsen. Dit kan belastingvoordeel opleveren. Duurzaam vermogensbeheer is veel breder dan groen vermogensbeheer en valt onder de gewone vermogensrendementsheffing.

Het gemak van duurzaam vermogensbeheer

Wilt u duurzaam beleggen, dan kunt u dit het beste doen bij een duurzaam vermogensbeheerder. Het geld wordt dan voor u belegd. Let wel goed op dat de term ‘duurzaam beleggen’ geen holle frase is en gebruikt wordt als marketingterm en uw geld bijvoorbeeld maar voor een deel duurzaam belegd wordt. Dat kunt u eenvoudig nagaan door te kijken waar het geld in belegd wordt en deze bedrijven zelf via internet te controleren op duurzaamheidscriteria.

Als u kiest voor een duurzaam vermogensbeheerder dan weet u zeker dat uw geld belegd wordt op een verantwoordelijke manier met de juiste kennis en expertise. U loopt dus niet onnodig veel risico als u zelf (nog) niet veel weet van beleggen. Met een vermogensbeheerder kunt u er voor zorgen dat u een hoger rendement haalt zonder (te) veel risico’s te lopen.

Rendement bij vermogensbeheer

Een veelgehoorde misvatting is het idee dat u bij duurzaam beleggen een lager rendement heeft dan bij traditioneel beleggen. Dit idee is ontstaan in de jaren tachtig en negentig, toen veel ondernemingen werden uitgesloten en u slechts een kleine portefeuille kon kiezen die vaak minder goed presteerde dan een traditionele portefeuille. Tegenwoordig leveren duurzame beleggingen ongeveer evenveel rendement op als traditionele beleggingen.

Beleggingstrends met duurzaam vermogensbeheer

De duurzame beleggingswereld is in beweging. Drie trends op een rij.

– Duurzaam vermogensbeheer wordt steeds meer mainstream. Had u in de jaren tachtig en negentig nog maar een beperkte keuze, tegenwoordig zijn de portefeuilles groter en hebben een veel beter rendement.

– Focus op het klimaat. Steeds meer worden we doordrongen van het belang van het klimaat op onze maatschappij. Door duurzaam vermogensbeheer speelt u hier op een positieve manier op in door een bijdrage te leveren aan onder meer betere aandacht voor het milieu.

– Van uitsluitend naar engagement. In de jaren tachtig en negentig werd duurzaam beleggen vooral gedaan in de kleine, bijzonder groene bedrijven. Nu weten we dat dit niet het grootste effect heeft. Daarom worden de bedrijven die nog een beetje ‘grijs’ werken niet meer uitgesloten, maar worden deze meegenomen omdat ze voor een heel groot deel al wel verduurzamen, en daarmee een groot verschil kunnen maken.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply