Skip to main content

Vrees corona en deltavariant laat beurzen onderuitgaan

De vrees voor corona en de opkomende deltavariant zorgt voor onrust op de beurzen. Afgelopen juli zorgde corona en de opkomende deltavariant in Europa al voor stress op de AEX. Beleggers die met risico’s beleggen zagen het als een uitstekende kans om te profiteren van de onrust. Toch verwachten verschillende onderzoeksbureaus dat er de komende jaren nog veel van corona gemerkt gaat worden op de beurs. Zelfs tot lang in 2022 verwacht men dat de invloed van corona nog op de beurs merkbaar is.

 

In juli ging de beurs al met ruim 2 procent onderuit, wat vooral te wijten was aan het oplopende aantal coronabesmettingen in een groot aantal landen. Hoewel er destijds vanuit werd gegaan dat het herstel van de Europese economie trager ging dan verwacht, zien we toch dat in Nederland de economie zich aardig heeft hersteld.

 

Toch blijft er de vrees voor een nieuwe uitbraak in verband met verschillende varianten van corona. De nieuwe lockdowns die hier het gevolg van kunnen zijn, zorgen voor nervositeit op de beurzen. Hierdoor kiezen steeds meer beleggers eieren voor hun geld en verkopen ze de aandelen. In juli leden de banken de grootste verliezen, waarbij vooral de Britse bank Lloyds er in negatieve zin bovenuit stak. Deze bank verloor net geen 5 procent.

 

Ook in Frankrijk ging BNP Paribas met 4,2 procent hard onderuit. In Nederland ging het niet veel beter, aangezien zowel ING met 3,5 procent veel verloor en ABN AMRO met 4 procent zelfs nog meer verloor.

Andere factoren

Naast corona en de deltavariant zijn er ook nog verschillende andere factoren die een rol spelen bij de onrust op de beurzen. Het chiptekort zorgt bij verschillende chipaandelen voor veel onrust. Ook ASMI en AMSL verloren namelijk een aantal procenten op de beurs.

Het verhogen van de productie van olie zorgde er evenals voor dat de olieprijzen daalde. Door een deal van de OPEC+-landen over het verhogen van de productie werd een vat Amerikaanse olie 6,8 procent goedkoper. De prijs van een vat olie daalde in een maand tijd van 75 dollar per vat naar een kleine 67 dollar per vet.

De luchtvaartsector blijft ook een zorgenkindje van de beurs, mede door de oplopende besmettingen in Europa. Ondanks dat veel vakanties zijn doorgegaan, hebben veel toeristen om een vliegbestemming dit jaar achterwege te laten. Mede door de verschillende maatregelen die genomen zijn, zoals een mondkapjesplicht, zorgde ervoor dat veel toeristen ervoor gekozen hebben een vakantie in eigen land boven een vliegvakantie te verkiezen.

Zo verloor Air France-KLM 2 procent bij de middelgrote fondsen, terwijl ook Lufthansa in Duitsland dik 1 procent verloor. Ryan Air, op de beurs in Dublin, verloor nog 1 procent door de vrees voor de deltavariant.

Amerikaanse beurzen

Ook op de Amerikaanse beurzen is de onrust te merken. De onrust is te vergelijken met de Europese beurzen, waarbij de Dow Jones met 2,1 procent in de min sloot, terwijl de S&P 500 met 1,6 procent in de min sloot. De technologiebeurs had het minste te leiden onder de onrust, aangezien deze maar 1,1 procent in de min sloot.

De deltavariant heeft ook bij de medische bedrijven gezorgd voor een grote daling bij Pfizer en Moderna. Uit Amerikaanse onderzoeksgegevens bleek namelijk dat de vaccins van Pfizer en Moderna mogelijk minder effectief zijn tegen de deltavariant. Moderna en BionTech verloren tot 19 procent, terwijl ook vaccinproducent Pfizer met zo’n 7 procent onderuitging.

Voor veel beleggers is het onduidelijk of dit het juiste moment is om opnieuw in te stappen. De aanhoudende dreiging zorgt ervoor dat veel beleggers wachten met beleggen tot er meer zekerheid is over de situatie in de wereld.

Leave a Reply