Skip to main content

Groen beleggen steeds belangrijker

Milieu is een punt van aandacht dat steeds belangrijker wordt. Milieu komt steeds meer op de politieke agenda, en vanuit de politiek wordt er steeds meer budget gereserveerd voor milieuvriendelijke veranderingen. De wereld wordt steeds groener, biologisch eten is steeds meer te vinden in de supermarkt, groene energie wordt steeds meer de standaard en recycling doet iedereen aan mee door ons afval te scheiden. Ook wijzen kilmaatwetenschappers ons steeds meer op de gevolgen van onze leefstijl voor de toekomst van de aarde. Groener leven is dus essentieel, kunnen wij door groen te beleggen ons steentje bijdragen? Zo ja, wat is groen beleggen en hoe kan ik dit doen?

Wat is groen beleggen?

Groen beleggen is investeren in ondernemingen die een gunstig effect hebben op de natuur en omgeving.  Er zijn verschillende manieren om groen beleggen te kwalificeren. Sommige mensen zijn van mening dat als een bedrijf een milieuvriendelijk beleid heeft dat dit al onder groen beleggen valt. Andere zijn van mening dat het bedrijf een directe positieve invloed op het milieu moet hebben zoals bij hernieuwbare energiebronnen en composteerbare of gerecyclede producten.

Hoe kan ik groen beleggen?

Groene aandelen, misschien wel de makkelijkste manier is aandelen kopen van een bedrijf dat zich inzet voor de natuur en omgeving. Zo zijn er tegenwoordig veel start-ups die een businessmodel hebben waarbij ze een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Investeren in dit soort bedrijven is een gemakkelijke stap in groen beleggen.

Groene obligaties, bij groene obligaties wordt er kapitaal opgehaald om milieuvriendelijke activiteiten mee te financieren. Zo geeft de overheid ook groene staatsobligaties uit om bijvoorbeeld de aanleg van windparken en het isoleren van huurwoningen te financieren. Dankzij het belastingvoordeel zijn deze obligaties ook een stuk interessanter dan de reguliere staatsobligaties.

Groene fondsen, hierbij investeer je in een mandje van verschillende bedrijven die groen bezig zijn. Hierdoor investeer je direct in een grotere groep bedrijven die bijvoorbeeld bezig zijn met hernieuwbare energieën of een nieuwe technologie wat bijdraagt aan een duurzamere toekomst.

Voor- en nadelen van groen beleggen

Er zijn natuurlijk voordelen van groen beleggen. Zo heeft de overheid een reportage naar buiten gebracht waar zij de impact van de groene obligaties op het milieu bespreken. In deze reportage komt naar voren dat het investeren in hernieuwbare energieën, dankzij de groene obligaties, heeft bijgedragen aan een reductie van uitstoot van broeikasgassen in Nederland. Het aandeel van hernieuwbare energieën in het energieverbruik in Nederland zal naar verwachting 16.1% zijn in 2023, waar het in 2017 nog 6,6% was. Bovendien zijn er een kleine 50,000 huurwoningen geïsoleerd en is duurzaam transport bevorderd waardoor een hoop uitstoot wordt voorkomen.

Er zijn ook nadelen verbonden aan groen beleggen. Een hoop bedrijven die actief bezig zijn met het bijdrage aan een duurzamer milieu zitten nog in de ontwikkelingsfase. In deze fase is er vaak weinig inkomen maar doordat de projecten veelbelovend zijn wordt het bedrijf wel al hoog gewaardeerd.

Een ander nadeel is dat groen een breed begrip is. Sommige groene fondsen beleggen in bedrijven zoals Toyota. Toyota heeft misschien beleid om uitstoot te verminderen en duurzame auto´s op de markt te brengen. Echter kan je je twijfels zetten of Toyota daadwerkelijke een groen bedrijf is.

Daarnaast zijn bedrijven heel gewillig om hun producten of diensten te promoten als milieuvriendelijk terwijl dit in de praktijk tegenvalt. Het blijft daarom lastig om goed onderscheid te maken tussen échte groene bedrijven en bedrijven die zich groener voordoen dan zij daadwerkelijk zijn. Dit verschijnsel wordt ook wel ´´groenwassen´´ of ´´greenwashing´´ genoemd.

In welke industrieën kan ik groen beleggen?

Groene energie

Groene energie is één van dé manieren om te investeren in een duurzamer milieu. Door het gebruik van hernieuwbare energieën voorkomt je dat fossiele brandstoffen worden gebruikt om aan onze energie behoefte te voldoen. Water, Wind en zon zijn hierin de belangrijkste opties voor het voorzien van hernieuwbare energie.

Water aandelen

Water is één van de belangrijkste natuurlijke bronnen die wij op Aarde hebben. Zoet water is misschien wel de belangrijkste bron van leven op aarde. Betreft zoetwater is Nederland erg afhankelijk van andere landen. Nederland is namelijk afhankelijk van de rivieren die uit ander landen richting en door Nederland stromen. Dit water wordt onder anderen gebruikt voor drinkwater.

Daarnaast is Nederland ook 4 waterkrachtcentrales rijk. Deze waterkracht gebruiken de rivieren voor het opwekken van stroom. Twee van deze waterkrachtcentrales zijn in beheer van Vattenfall, deze 2 leveren gezamenlijk stroom op voor ruim 23.000 huishoudens.

Wind Energie

 

Windenergie is één van de snelst groeiende manieren om hernieuwbare energie op te wekkend. Zo heeft de Nederlandse overheid grote windmolenparken aangelegd in onder anderen de Noordzee. Dit werd onder andere gefinancierd met de uitgegeven groene obligaties. Wereldwijd wordt er ook volop geïnvesteerd in wind energie. Als je interesse hebt om te investeren in windenergie zijn er tal van keuzes. Zo kan je investeren in bedrijven die windenergie verkopen. Maar ook in bedrijven die de windmolens maken kunnen een interessante optie zijn om in te investeren.

Zonne-energie

 

De zon is natuurlijk al een tijdje reizende in de zonne-energiesector. Zonnepanelen zijn steeds meer te zien in Nederland op de daken van woningen. Investeren in bedrijven die deze panelen produceren of ontwikkelen en verbeteren kan daarom een interessante optie zijn. Ook worden er steeds meer oplossingen gezocht om deze energie op te kunnen slaan. Zo ontwikkelde Tesla al een enorme batterij die thuis geplaatst kan worden zodat de zelfgeproduceerde zonne-energie ook opgeslagen kan worden.

Groen transport

 

Transport is een belangrijke factoor in de uitstoot van Co2. Het groener maken van de transportsector kan daarom een belangrijke stap vormen voor een duurzamere wereld. Nu zijn elektrische auto´s zoals die van Tesla vol in opkomst. Echter zijn er nog meer bedrijven die volop bezig zijn om transport duurzamer te maken. Zo zijn er start-ups die bezig zijn om duurzamer brandstof te produceren. Aangezien de transportsector immens groot is, liggen hier voldoende mogelijkheden om in te investeren en ook rendement te behalen.

Afvalvermindering

 

Recycling is natuurlijk iets waar wij al tijden op gewezen worden. Dat papier, glas en metaal hergebruikt kan worden is algemeen bekend. Met het scheiden van ons afval wordt hier dan ook vaak rekening mee gehouden. Er zijn echter bedrijven vol aan de slag om nieuwe methodes te ontwikkelen om ook andere productsoorten en materialen te kunnen hergebruiken. Van tennisballen tot aan mobiele telefoons en oude windmolens. Tal van bedrijven zijn creatief bezig om alledaagse producten, waarvan eerst werd gedacht dat het niet hergebruikt zou kunnen worden, te kunnen recyclen.

Dit zijn een aantal voorbeelden van industrieën waar je groen kan beleggen. Er zijn natuurlijk nog veel meer opties waar je als investeerder je steentje aan kan bijdragen. Sectoren zoals de aquacultuur, bedrijven die organisch produceren etc. zijn allemaal opties om te ontdekken en in overweging te nemen als optie om groen te beleggen.

Kan ik in 2022 belastingvrij groen beleggen?

Jaar Zonder fiscale partner Met fiscale partner
2022 € 61.215 € 122.430

Voor groene beleggingen heb je belastingvoordeel, er geldt namelijk een vrijstelling. Dat betekent dat u alleen belasting hoeft te betalen als de waarde van deze beleggingen boven een bepaald bedrag uitkomt. Voor 2022 zijn de vrijstelling bepaald op de bovenstaande bedragen. U kunt dus zonder fiscaalpartner €61.215 belastingvrij beleggen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply