Skip to main content
ChatGPT domineert al tijden het tech-nieuws dankzij de succesvolle uitvoering van een Artificial Intelligence Chatbot. Dit OpenAI model is ontworpen om de natuurlijke taal te begrijpen en te gebruiken in de communicatie met mensen. ChatGPT kan worden gebruikt om vragen te beantwoorden, advies te geven, feiten te delen, enzovoort, en kan worden geïntegreerd in verschillende toepassingen en systemen om menselijke communicatie te verbeteren. Kortom, een toepassing die op vele manieren toegepast kan worden. Vandaar dat er concurrenten zijn die zich zo snel mogelijk in deze markt willen gaan mengen met een tegenhanger van ChatGPT. Dit gaat echter niet overal op rolletjes en kost sommige bedrijven zelfs een hoop in de koers van hun aandelen.

ChatGPT is niet uit de lucht komen vallen, Microsoft investeerde namelijk miljarden in OpenAI om zo zoekmachine Bing te verbeteren en naar en nieuw level te brengen. Als zoekmachine Bing met een flinke update komt, kan marktleider Google niet stilzitten. Alphabet, het bedrijf achter Google investeerde dan ook een hoop geld in ‘Bard’, de tegenhanger van ChatGPT.

De lancering van Bard was echter geen groot succes, tijdens de lancering gaf chatbot Bard namelijk een fout antwoord op een vraag. Iets dat natuurlijk fataal is bij een lancering van een AI chatbot. Deze lancering zorgde er dan ook dat het aandeel van Alphabet (GOOGL) flink kelderde van 107 dollar naar 95 dollar per aandeel. Wat zeer pijnlijk is omdat het aandeel in 2023 weer in de lift zat na een daling van ruim 30 procent in 2022. De beleggers bij online brokers die aandelen van GOOGL in handen hebben zullen dus ongetwijfeld flink balen. Al noteert Alphabet nog een kleine plus vergeleken met 1 januari dit 2023.

Ook in China wordt niet stilgezeten. In China kunnen ze geen gebruik maken van diensten als Bing en Google en zijn daarom afhankelijk van de Chinese variant Baidu. Deze tech-gigant presenteerde plannen om hun Chatbot genaamd ‘Ernie’ te implementeren in de zoekmachine van Baidu. De lancering is echter nog niet geweest. Daarnaast is het de vraag in wat voor mate gebruikers buiten China deze AI-chat kunnen gebruiken.

Ook de retail investeert in AI

Naast de verwachte bedrijven als Microsoft die zich mensen in deze nieuwe technologie. Mensen zich ook bedrijven waar je het misschien minder snel van verwacht. Online marktplaats Amazon heeft zich namelijk ook gestort in de ontwikkeling van een soortgelijke chatbot. Samen met techbedrijf Hugging Face is het de ontwikkeling begonnen van een concurrent van ChatGPT. Wat voor Amazon waarschijnlijk belangrijk kan zijn voor het overnemen van klantenservice gerelateerde taken waar nu een hoop mensenwerk voor nodig is.

Met deze regeling probeert Bitvavo de kar te trekken om dit soort regelingen verplicht te maken met steun van de overheden. Op dit moment zijn depositogarantiestellingen namelijk niet verzorgd bij crypto handelsplatformen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply