16 november 2021 | Miriam Ootjers
Zelf beleggen: zo kun je zelfstandig beginnen
Wat is zelf beleggen?
Beleggen is de enige manier om meer uit je spaargeld te halen. En dat doe je het liefst gewoon zelf. Wanneer je zelf gaat beleggen houd je controle over je geld. Zo bepaal je zelf waarin je belegt. Welke bedrijven of sectoren vind je interessant? Waar zie jij kansen en rendement? Je kiest je eigen strategie om vermogen op te bouwen door middel van beleggen.
Zelf beleggen is een avontuur waarmee je grote successen kunt boeken. Je bent zelf verantwoordelijk voor de beleggingen en hebt de vrijheid zelf keuzes te maken. Je kiest zelf je aandelen en voert transacties uit. Een groot voordeel is dat je kosten bespaart door het zelf te doen. Je bent namelijk geen geld kwijt aan een tussenpersoon.
Natuurlijk wil je wel de juiste investeringen doen. Daarvoor heb je kennis van zaken nodig. Geen ervaring in beleggen? Neem dan eerst een vermogensbeheerder of adviseur in de arm en laat hem jouw geld beleggen. Zo kijk je mee met de professionals en bouw je ervaring op. Heb je voldoende inzicht in het beleggingsspel? Dan is dit het moment om zelf aan de slag te gaan met beleggen.
Hoe werkt zelf beleggen?
Zelf beleggen is een prachtige uitdaging. Maar let op: je wilt het goed doen en dat kost tijd. Het zelf oppakken gaat gepaard met risico’s, dat is wel bekend. Met bepaalde beslissingen loop je het risico dat je jouw inleg verliest. De ervaren belegger is zich hier voortdurend van bewust. Het is daarom essentieel dat je inzicht hebt in kansen en rendementen. Dit inzicht in beleggingskansen krijg je door een degelijke analyse. Analyseren is een vaardigheid die goed van pas komt wanneer je zelf gaat beleggen. Je verdiept je in bedrijfsresultaten en winstmarges en kijkt naar de toekomst.
Waar wil een bedrijf naar toe groeien? Wat zijn de vooruitzichten? In beleggingsland heet dit een fundamentele analyse. Bij een meer technische analyse laat je de bedrijfsinformatie links liggen en kijk je vooral naar de koersen. Je analyseert de koersgrafieken en zoekt naar trends. Door de koersen te monitoren verdiep je je in het gedrag van de beleggers. De aanname is dat bepaalde patronen zich herhalen. Je maakt een inschatting naar aanleiding van de trends die je observeert en handelt hier direct naar.
Zelf beleggen kun je leren
Zorgvuldig zelf je beleggingsportefeuille samenstellen, dát is de ultieme vorm van zelf beleggen. Doe je het goed? Dan behaal je het hoogste rendement. Let op dat je de tijd moet hebben om je te verdiepen in de aandelenmarkt. Het bijhouden van ontwikkelingen op de aandelenmarkt en het analyseren van koersen kosten tijd.
Weet dat expertise opbouwen even duurt. Het zal niet in één keer winstgevend zijn. Heb je het eenmaal in de vingers? Dan kun je echt een mooi vermogen opbouwen. Wil je iets meer op safe spelen? Dan is een beleggingsfonds ideaal. In een fonds spreid je de inleg over meerdere aandelen. Je houd wel zelf controle doordat je de fondsen in je portefeuille zelf uitkiest.
Beleggen bij de bank of bij een broker?
Zelf beleggen kan alleen via een tussenpersoon. Je kunt beleggen bij een online broker of beleggen bij een bank. Beleggen bij de eigen bank is het meest eenvoudig en voelt vertrouwd. Een nadeel is dat de kosten hoger zijn. Je betaalt meer service en transactiekosten dan bij een online broker.
Beleggen bij een online broker is veilig. In Nederland is vermogensscheiding verplicht voor online brokers. Dit betekent dat zij hun eigen financiële middelen en die van hun klanten gescheiden moeten houden. Bij een eventueel faillissement ben je niet opeens je geld kwijt. Bij een broker beleg je in financiële producten. Je kunt bijvoorbeeld zelf een aandelenportefeuille samenstellen of beleggen in een fonds.
Goud, groen of valuta? Kies het beleggingsproduct dat bij je past
Beleggen kan op veel manieren. Het meest bekend zijn de aandelen en obligaties. Maar ook beleggen in indextrackers (ETF’s) is interessant. Dit is gespreid beleggen in een index, bijvoorbeeld de AEX index. Ga je zelf beleggen? Denk dan ook eens aan beleggen in Forex (valuta). De rendementen van beleggen in valuta zijn aantrekkelijk en je bepaalt zelf welk risicoprofiel met bijbehorend rendement geschikt is voor jou.
Beleggen in goud neemt toe in populariteit. De goudprijs is stabiel en dat maakt het een prettige investering. Beleggen in goud doe je door fysiek goud te kopen of door de aanschaf van waardepapieren. Of zie jij jezelf investeren in vastgoed? Wil je gaan beleggen in vastgoed dan moet je beschikken over voldoende kennis van de vastgoedmarkt. Je kunt beleggen in een vastgoedfonds of daadwerkelijk een pand aankopen en deze vervolgens verhuren of verkopen.
Groen beleggen is de trend van dit moment. Wil je bijdragen aan een duurzame en schone wereld dan kun je investeren in groene beleggingsfondsen. Duurzaam beleggen in een groenfonds levert je belastingvoordeel op. Je belegt in groene projecten met als speerpunt milieubescherming en natuurbehoud. Zo investeer je bijvoorbeeld in duurzame energie of biologische landbouwproducten.
Het zelf doen betekent zelf kiezen. Bekwaam je in het beleggen en word een succesvol belegger!
Miriam Ootjers
Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.