Skip to main content

Een decennium van Litecoin! Maar hoe zien de komende tien jaar er uit?

Litecoin is in oktober jarig, dan is de eerste altcoin ooit precies tien jaar oud. Litecoin wordt een altcoin genoemd, omdat het het eerste alternatief was voor Bitcoin, de allereerste cryptocurrency. Het doel van Litecoin was om een lichtere versie van Bitcoin te creëren met een lagere transactiesnelheid, met als gevolg dat het minen minder arbeidsintensief is en daarom ook minder electriciteit verbruikt.

 

Inmiddels zijn we dus tien jaar verder en is Litecoin net zo betrouwbaar gebleken als Bitcoin, al is de waarde per coin behoorlijk minder, zo rond de 150 dollar, met een marketcap van ongeveer 10 miljard. De koers is over de afgelopen tien jaar wel gigantisch gestegen, van iets meer dan drie dollar vlak na de lancering, tot een piek van 320 dollar eerder dit jaar.

 

De potentie van Litecoin was eigenlijk vanaf het eerste moment duidelijk, de voordelen ervan waren meteen zichtbaar. De vraag is wat er nu staat te gebeuren. Wat voor nieuws is er te melden rondom Litecoin? Hoe zien de komende tien jaar er uit voor Litecoin? Gaat het alsnog de slag aan met zijn grote concurrent Bitcoin?

De voordelen en nadelen van Litecoin

Het grote voordeel van Litecoin is dat het in principe een verbeterde versie is van Bitcoin, de meest populaire cryptocurrency. Technisch gezien maakt Litecoin gebruik van dezelfde blockchain technologie, alleen dat doet het veel efficiënter dan andere crypto’s. Zo kan het elke twee en een halve minuut een block verwerken, ten opzichte van tien minuten bij bitcoin en andere altcoins. Dat gebeurt door een algoritme te gebruiken dat weliswaar meer geheugen verbruikt, maar omdat de blockchain vier keer zo snel kan worden verwerkt, is het totale verbruik op de lange termijn toch nog minder. Ook de totale transactiekosten blijven hierdoor lager.

Tot zover de technische uitleg, een ander groot voordeel van Litecoin is dat de intrinsieke waarde van de coin veel lager ligt dan bij Bitcoin. Dit komt omdat er veel meer Litecoins in omloop zijn, en ook in de toekomst worden er meer uitgegeven dan bij andere coins. Dat houdt de prijs van Litecoins relatief laag, aangezien er een groter aanbod van is. Het voordeel hiervan is dat het in de praktijk makkelijker te gebruiken is dan de grote, ‘logge’ bitcoins, die vanwege hun hoge prijs en elektriciteitsverbruik steeds meer een statussymbool worden dan een daadwerkelijk betaalmiddel.

Daar staat helaas wel een overduidelijk nadeel tegenover. Litecoin heeft nooit de slag kunnen maken om Bitcoin in te halen wat populariteit betreft. Waar Bitcoin verreweg de meest bekende cryptocurrency is en inmiddels zelfs bij het algemene publiek bekend begint te raken, is Litecoin nog lang niet een gevestigde naam. Sterker nog, op het moment van schrijven zijn er maar liefst vijftien andere coins die een grotere marketcap (de totale waarde van alle beschikbare munten) hebben. Nu staat de hoogte van de marketcap niet gelijk aan de populariteit van een cryptomunt en zeker niet gelijk aan het potentieel ervan, maar een goede indicatie van waar de munt uiteindelijk naartoe gaat is het vaak wel.

De gebrekkige vraag naar Litecoin leidt er ook toe dat waar steeds meer websites en bedrijven Bitcoin als geldig betaalmiddel beschouwen, dat bij Litecoin nog zeker niet het geval is. Het aantal financiële instanties waar je Litecoin kan gebruiken, is helaas bijna op één hand te tellen. Het voornaamste praktische nut zit hem op dit moment in het speculeren op een van de vele cryptoexchanges en online brokers, waar je in crypto’s kunt handelen. Hier zit overigens nog veel waarde in en vrijwel elke exchange biedt dan ook Litecoin aan als verhandelbare valuta.

Wat gaat de koers van Litecoin doen in de nabije toekomst?

Momenteel (september 2021) staat de koers van Litecoin op ongeveer 155 dollar. De verwachting is dat deze koers over de komende maanden relatief stabiel blijft, maar wel licht gaat dalen. Dit wordt onderstreept door een aantal van de toonaangevende beleggersplatform die hierover voorspellingen deden. Zo verwacht Tradingbeasts dat de prijs aan het einde van het jaar ergens tussen de 103 en 160 dollar gaat eindigen, met een gemiddelde uitkomst van 128 dollar. Aangezien Litecoin op dit moment al dicht bij de hoogste voorspelling zit, ligt een kleine daling op de loer. Ook Wallet Investor maakte een recente prognose en zij schatte in dat Litecoin op ongeveer 132 dollar uitkomt, met een maximum van 182 dollar.

Eerdere voorspellingen van bekende platforms als Long Forecast en Coin Price Forecast stelden dat Litecoin tegen het einde van het jaar hoger zou eindigen, gemiddeld zelfs boven de 170 dollar, maar die prognoses zijn al ingehaald door de recentere dalingen in mei. Als je de huidige ontwikkelingen erin meerekent, dan zijn ook die prognoses vergelijkbaar met die van Tradingbeasts en Wallet Investor. Dat alles gezegd hebbende, geen van de voorspellende bureaus verwacht grote schommelingen voor Litecoin tussen nu en het einde van het jaar.

De toekomst van Litecoin op de lange termijn

Verder kijken dan 2021 blijft een lastig karwei, ook voor ervaren professionals op dit gebied. Zeker in de cryptowereld zijn de schommelingen gigantisch. Niettemin is de verwachting dat wat betreft Litecoin er ook op de langere termijn, dat wil zeggen de komende vijf jaar, veel goed nieuws is. Sterker nog, de meeste voorspellers zien in hun glazen bol dat Litecoin een redelijk stabiele koers zal aanhouden, zeker in vergelijking met de meeste andere cryptocurrencies.

De snelheid en efficientie waarmee Litecoin zijn blocks verwerkt zorgt er voor dat er altijd een vraag naar zal blijven. Uiteindelijk is het immers een gebruiksvriendelijkere variant die minder energie verspilt dan verreweg de meeste cryptocurrencies. Dat in combinatie met de naamsbekendheid die het zeker in de beginperiode van crypto heeft opgebouwd, zal er voor zorgen dat de koers ook op de langere termijn omhoog blijft kruipen.

De algemene verwachting onder de eerder genoemde tradingplatforms is dat Litecoin langzaam en stabiel zal gaan stijgen en zo rond 2025 de huidige koers heeft verdubbeld. Hoewel het groeipotentieel wel wat beperkt is in vergelijking met andere coins en de prognose nooit boven de 500 dollar uitkomt, betekent dit wel dat Litecoin een prima investering is, ook voor de lange termijn.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply