Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is een Debet kaart?

Wat is een Debet kaart? 

Wat is een Debet kaart?

Een debet kaart is afgeleid van het Engels woord ‘debet’ hetgeen ook wel afschrijving kan worden genoemd. Deze kaart kan alleen via een officiële instantie als een bank of kredietinstelling worden uitgegeven. Het is simpelweg de manier om zowel giraal als contant geldtransacties te doen via een betaalrekening die gekoppeld is aan die kaart.

Is er een verschil tussen een debet- en creditcard?

Ja! Een kredietkaart in vergelijking met de debet kaart zorgt ervoor dat je geld door middel van een krediet oftewel lening beschikbaar hebt om betalingen te kunnen verrichten.

Overeenkomsten van de debet kaart en creditcard

Er is vaak verwarring met debet en creditcards omdat zij, met uitzondering van minutieuze verschillen, volledig op elkaar lijken. 

Enkele duidelijk overeenkomsten zijn: 

  1. Ze hebben beiden een 12-16-cijferig nummer op de kaart
  2. Er is meestal een chip of magneetstrip te zien
  3. De logo’s van zowel de uitgevende bank als de ondersteunende maatschappij is zichtbaar

Hoe werkt de debet kaart?

Indien je als individu een bankrekening hebt en hiervoor een kaart hebt, kun je dan makkelijk betalingen doen. Je krijgt dan een persoonlijke code waarmee je via de geldautomaat over de middelen kan beschikken. Voor transacties binnen de bank is ter verificatie een handtekening vereist. Momenteel kost een geldtransactie zowel bij de automaat als in de bank geld dus is het aan te raden na te gaan waar deze kosten niet worden gehandhaafd zodat onnodige uitgaven teniet worden gedaan.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.