Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is MACD?

Wat is MACD? 

Wat is MACD?

De moving average convergence divergence (MACD) is een trendvolgende momentum indicator die de relatie tussen twee voortschrijdende gemiddelden van de koers van een aandeel weergeeft. De MACD wordt berekend door het 26-periodes exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) af te trekken van het 12-periodes EMA.

Het resultaat van die berekening is de MACD-lijn. Een negen-daags EMA van de MACD, de “signaallijn”, wordt dan geplot bovenop de MACD lijn, die kan fungeren als een trigger voor koop- en verkoopsignalen.

Wat kan ik met MACD?

Traders kunnen het aandeel kopen wanneer de MACD boven de signaallijn komt en verkopen of short gaan wanneer de MACD onder de signaallijn komt. MACD indicatoren kunnen op verschillende manieren worden geïnterpreteerd, maar de meest voorkomende methoden zijn cross-overs, divergenties en snelle stijgingen/dalingen.

Hoe werkt MACD?

MACD wordt berekend door het lange termijn EMA (26 periodes) af te trekken van het korte termijn EMA (12 periodes). Een exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) is een type van voortschrijdend gemiddelde (MA) dat een groter gewicht en belang toekent aan de meest recente gegevenspunten.

Het exponentieel voortschrijdend gemiddelde wordt ook wel het exponentieel gewogen voortschrijdend gemiddelde genoemd. Een exponentieel gewogen voortschrijdend gemiddelde reageert sterker op recente prijsveranderingen dan een simple moving average (SMA), dat een gelijk gewicht toekent aan alle waarnemingen in de periode.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.