Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Nominale waarde?

Wat is Nominale waarde? 

Wat is Nominale waarde?

De nominale waarde van aandelen, vaak nominale waarde genoemd, is de aflossingsprijs en wordt gewoonlijk vermeld. Met betrekking tot obligaties en aandelen is het de aangegeven waarde van een uitgegeven aandeel, in tegenstelling tot de marktwaarde ervan. In de economie verwijst de nominale waarde naar de niet-aangepaste koers of huidige prijs, zonder rekening te houden met inflatie of andere factoren, in tegenstelling tot de reële waarde, waarbij aanpassingen worden gemaakt voor algemene prijswijzigingen in de tijd.

Wat kan ik met nominale waarde?

De nominale waarde van de aandelen van een onderneming, of de nominale waarde, is een arbitraire waarde die wordt toegekend voor balansdoeleinden wanneer de onderneming aandelenkapitaal uitgeeft en bedraagt gewoonlijk 1 euro of minder. Het heeft weinig of geen invloed op de marktprijs van het aandeel. Als een bedrijf bijvoorbeeld toestemming krijgt om 5 miljoen euro op te halen en de aandelen hebben een nominale waarde van 1 euro, dan mag het maximaal 5 miljoen aandelen uitgeven en verkopen.

Hoe werkt nominale waarde?

De juiste asset allocatie bepalen hangt af van je persoonlijke situatie, wanneer je bijvoorbeeld niet wakker ligt van flinke koersschommelingen en graag een hoog rendement zou willen ontvangen, dan past een asset allocatie met overwegend aandelen je waarschijnlijk het beste. Als je juist wat voorzichtiger bent en met bijvoorbeeld geld belegt wat je later voor je pensioen wilt gebruiken, dan kan je beter een asset allocatie nemen met voornamelijk obligaties.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.