Skip to main content
Welcome to our Knowledge Base
< All Topics
Print

Wat is Defensief beleggen?

Wat is Defensief beleggen? 

Wat is defensief beleggen?

Defensief beleggen houdt in dat de portefeuille regelmatig opnieuw in evenwicht wordt gebracht om de beoogde assetallocatie te handhaven. Het houdt ook in dat obligaties van hoge kwaliteit met een korte looptijd en blue-chipaandelen worden gekocht, dat er wordt gediversifieerd over sectoren en landen, dat er stop loss orders worden geplaatst en dat er liquiditeiten en equivalenten daarvan worden aangehouden in dalende markten.

Wat kan ik met defensief beleggen?

Defensieve beleggingsstrategieën zijn in de eerste plaats bedoeld om bescherming te bieden en in de tweede plaats om een bescheiden groei te realiseren. Bij een offensieve of agressieve beleggingsstrategie daarentegen probeert een belegger voordeel te halen uit een stijgende markt door effecten te kopen die beter presteren bij een bepaald risico- en volatiliteitsniveau.

Hoe werkt defensief beleggen?

Een defensieve belegger houdt vooral cashposities aan wanneer de markt daalt. Op die manier vermijdt de belegger grote verliezen op de beurs. Bovendien kunt u als defensieve belegger gebruik maken van een stop loss: zo voorkomt u dat u een groot deel van uw geld verliest als de markt daalt.

Risicospreiding is ook bijzonder belangrijk voor een defensieve beleggingsstrategie. U kunt uw beleggingen spreiden over verschillende beleggingsproducten, regio’s en sectoren. Door op verschillende momenten in te stappen, voorkomt u bovendien dat u op het hoogtepunt van de markt instapt. Vooral aandelen met een lage bèta zijn interessant als u defensief wilt beleggen: dit zijn aandelen die nauwelijks beïnvloed worden door veranderingen in de markt.

Delen

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.