Skip to main content
Door de enorme inflatie in Nederland zijn er steeds meer werknemers en vakbonden die schreeuwen om het verhogen van de lonen. Steeds meer Nederlanders verliezen koopkracht en het zet er op de korte termijn niet naar uit dat dit gaat veranderen. Daarom zijn er steeds meer partijen die loonsverhoging willen zien. Deze loonsverhoging kan echter nóg meer inflatie in de hand werken, sommige economen zien het dan ook niet zitten om lonen te verhogen om de inflatie te compenseren. De DNB is het daar echter niet mee eens en vindt hogere lonen geen gevaar voor de Nederlandse economie.

De DNB geeft aan dat een gemiddelde loonstijging van 5% de verwachting is voor 2023. Hierdoor komt het niet in de loon-prijsspiraal, dit is volgens de DNB pas mogelijk op het moment dat de loonstijging even hoog is als de inflatie. Hierdoor zou de gemiddelde loonsverhoging rond de 14% of hoger moeten zijn om in een loon-prijsspiraal te komen.

Volgens de DNB gaat de Nederlandse economie in 2023 afkoelen en zal er ‘’slechts’’ een groei zijn van 0.8%. Economen van onder anderen de ING zagen het wat minder rooskleurig in dan de Nederlandse Bank. Zij zien namelijk economische krimp voor volgend jaar, iets wat ook negatieve gevolgen voor de aandelenmarkt zou hebben, waardoor beleggen in aandelen minder interessant zou worden in 2023. Obligaties zouden wel rendement op kunnen leveren.

In tegenstelling tot de ING verwacht De Nederlandse Bank geen recessie aankomend jaar. Een recessie zal net ontweken worden waarna economische groei in Nederland al weer vlot ingezet kan worden. Wel heeft het nog een tip voor het zittende kabinet, en dat is om het energieplafond niet te lang te laten blijven. Het zou op zoek moeten gaan naar een manier om alleen de mensen die écht financiële hulp nodig hebben te helpen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply