Skip to main content
De Eurozone kampt met hevige inflatie boven de 10%, in Turkije is het echter een flink stuk erger. De Turken kampen al ruim een jaar met enorme inflatie, zo kampen zij met een inflatie van 84% op jaarbasis. De Turkse Centrale bank heeft zojuist bekend gemaakt het beleid van president Erdogan te blijven volgen en de rest onder de 10% te houden. Ze maakte dan ook bekend de rente te houden op 9 procent.

Begin dit jaar was de rente stand nog 19%, iets wat volgens economen bij draagt aan het vechten tegen inflatie. Het wordt namelijk interessanter om te sparen, hierdoor gaan mensen minder geld uitgeven aan diensten en goederen. Wat voor een prijsdaling zou moeten zorgen.

Oresudeb Erdogan is het echter niet eens met deze redenatie van de (meeste) economen. Erdogan wil de rente juist omlaag halen, iets wat volgens veel economen tot torenhoge inflatie van ruim 84% zou hebben geleid.

Naast de verlaging in rente wil Turkije het minimumloon gaan verhogen. Waar in Nederland naar een loonsverhogen van rond de 4% wordt gezocht, gaat Edogan een stukje verder. Het minimumloon gaat namelijk stijgen met 55%, hiermee wil hij het koopkrachtverlies door inflatie gaan compenseren. Het minimumloon komt daarmee uit op omgerekend 427 euro per maand.

De combinatie van de hoge inflatie met de 9% rente stand heeft geen positieve invloed op de stand van de Turkse Lira. Deze doet het dan ook niet goed als het gaat om de Forex handel. De Lira is dan ook sinds begin dit jaar met 24% gedaald ten opzichte van de Euro. Dit terwijl de Euro ook geen geweldig jaar doormaakt.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiƫle situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiƫle situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply