Skip to main content
2023 is pas net begonnen maar het slechte nieuws voor de economie, en de aandelenmarkt, staat alweer voor de deur. Dit keer komt het nieuws uit de hoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Deze instantie verwacht dat ongeveer 33% van de landen een recessie tegemoet zal gaan. Dit komt doordat de Verenigde Staten, de Europese Unie en China (naar verwachting) in zwaar weer komen in 2023.

Kristalina Georieva, één van de topmensen bij het IMF, vertelde tegen het Amerikaanse CBS, dat de oorlog in Oekraïne grote gevolgen heeft voor het westen. Amerika en de Europese Unie kampen met hoge inflatie, waardoor de Centrale banken van beide kampen al genoodzaakt waren om de rente stand te verhogen. Hiermee hopen zij dat de mensen minder gaan consumeren en meer gaan sparen. Iets wat nadelige gevolgen heeft voor de cijfers van de bedrijven. Iets wat weer door zal werken naar de aandelenmarkt. Hierdoor gaven economen van de ING al aan dat kwaliteitsobligaties naar verwachting een interessantere investering zal zijn dan het kopen van aandelen.

Ook China zit in zwaar weer, het land is na een zware corona lockdown weer open gegaan waardoor de besmettingen weer oplopen. Wat de economie en vooral de productie flink in de weg zit. Hierdoor zullen landen die veel importeren uit China, zoals Nederland, aankijken tegen een langere productietijd en/of verhoogde kosten.

Dat Europa, China en de Verenigde Staten een zwaar jaar krijgen betekent niet dat de rest van de wereld buiten schot blijft. De rest van de wereld gaat namelijk merken dat deze belangrijke economische partijen in de wereld in een recessie zullen komen. Hierover bracht Georieva nog geen officiële cijfers naar buiten, dit zal naar verwachting later deze maand gebeuren door het IMF.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply