Skip to main content
Beleggers reageren twijfelachtig op de Amerikaanse inflatiecijfers die dinsdag naar buiten gebracht werden. Zo werd op dinsdag naar buiten gebracht dat de inflatie in januari 6.4% was, in december was dit nog 6.5%. Een daling is positief, echter hadden investeerders en analisten gehoopt op een inflatie van 6.2%, de daling valt voor veel beleggers op de aandelenmarkt dus tegen.

Zo blijft er een haat-liefdeverhouding bestaan tussen de markt en de inflatiecijfers. Iets betere inflatiecijfers hadden perspectief aan de markt kunnen bieden waardoor we vandaag meer groene cijfers op de Amerikaanse en wereldwijde aandelenmarkten hadden kunnen zien. Analisten hadden dan ook verwacht dan inflatiecijfers tussen de 6 en 6.3 procent een positief effect hadden gehad op de aandelenmarkt. Door er net een punt boven te zitten weten traders bij online brokers niet goed welke kant zij op moeten.

Ook aan de andere kant van de Noordzee vliegen de groene cijfers je niet om de oren. In het Verenigd Koninkrijk viel de inflatie wel mee. De kerninflatie in het Verenigd Koninkrijk daalde van 6,3% in december 2022 naar 5,8% in januari dit jaar. Op de Forex markt blijft de Britse Pound Sterling echter lastige tijden beleven. Zo zakte de pond aan het begin van de middag weer ten opzichten van de Amerikaanse dollar.

Ook in Nederland en de rest van de Eurozone zullen beleggers de inflatiecijfers in de gaten gehouden worden. Een verdere verhoging van de rente zal niet ten goede komen van de aandelenmarkt. Echter lijkt het onwaarschijnlijk dat de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar niet verder gaat met het verhogen van de rente. De verwachting is namelijk dat de inflatie in de Eurozone in januari dit jaar uit zal komen rond de 8,5%. Wat te hoog is, en te weinig verbetering ten opzichten van december (9,2) om te stoppen met de rente verder te verhogen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiƫle situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiƫle situatie en doelstellingen.

Leave a Reply