Skip to main content

Wat is een aandeel?

Een aandeel is, simpel gezegd, een gedeeltelijk eigendomsbewijs van een bepaald bedrijf. Door een aandeel te kopen word je voor een klein deel eigenaar van dat bedrijf. Het aandeel geeft je recht op zeggenschap en winstuitkering. Dat laatste wordt ook wel dividend genoemd, al leveren niet alle aandelen dividend op. Een bedrijf mag immers zelf beslissen of en wanneer het dividend uitkeert. Als een winstgevend bedrijf geen dividend uitkeert, dan stijgt de waarde van het bedrijf, met als gevolg dat ook de waarde van het aandeel omhoog gaat. Daalt de waarde, dan is ook het aandeel minder waard. Een oplettende investeerder kan op die manier veel geld verdienen aan het beleggen in aandelen.

Waar koop ik aandelen?

Aandelen worden verhandeld aan effectenbeurzen door de hele wereld. De AEX-beurs in Amsterdam of de NYSE in New York zijn daar een goede voorbeelden van. Iedereen kan daar handelen in aandelen, maar als particulier is het makkelijker om te handelen via een beleggingsbureau, ook wel een broker genoemd. Zo kun je vanuit je luie stoel 24 uur per dag handelen in aandelen op vrijwel elke beurs ter wereld.

Het vinden van een goede online broker kost tegenwoordig vrijwel geen moeite, een aantal voorbeelden van bekende brokers zijn:

– DEGIRO
– eTORO
– Plus500
– FXFlat
– SAXOBank

Het aanmaken van een account is zo gedaan en vrijwel elke broker biedt een groot aanbod aan aandelen en andere financiële producten aan. Ook zijn er ook verschillende tools beschikbaar waarmee je het stijgen en dalen van de aandelenkoersen op de voet kan volgen. Nadat je account is aangemaakt en je gegevens zijn geverifieerd, maak je via je bankrekening geld over en kun je meteen aan de slag. Het plaatsen van koop- en verkooporders gaat snel en gemakkelijk, via pc of mobiele app kost het hooguit een paar seconden.

Hoeveel rendement kan ik behalen uit het beleggen in aandelen?

Rendement is simpel gezegd de opbrengst die wordt behaald uit een belegging, meestal over de periode van een jaar. Wanneer je op 1 januari een aandeel koopt voor 100 euro, en op 31 december is dat aandeel 110 euro waard, dan heeft jouw belegging een rendement van 10 procent gehad.

Gemiddeld heeft een aandeel op de lange termijn ongeveer een rendement van tussen de vijf en de acht procent. Uiteraard verschilt dit enorm per aandeel, ook zijn er een hoop externe factoren die invloed hebben op het gemiddelde rendement. Zo worden er de komende jaren relatief lage rendementen verwacht, omdat, de rentestand erg laag is.

Beleggen van aandelen op korte en lange termijn

Het beleggen in aandelen op de lange termijn wordt meestal passief beleggen genoemd. Het doel is om langdurig en stabiel rendement te genereren, door te beleggen in brede aandelenportfolio’s waarbij de nadruk ligt op duurzaamheid. Veel mensen beleggen hiervoor niet in individuele aandelen, maar bijvoorbeeld in beleggingsfondsen of indexen. De investering wordt verspreidt en het beleggingsrisico wordt zo laag mogelijk gehouden. Dit levert meestal lagere rendementen op, maar ook veel meer stabiliteit en lagere kosten. Het is dan ook aan te raden om in ieder geval een gedeelte van je beleggingsportfolio op deze manier in te richten, zelfs voor actievere beleggers die meer naar aandelen voor de korte termijn kijken.

Het beleggen in aandelen op de korte termijn brengt dan ook meer risico met zich mee, maar potentieel ook een veel hoger rendement. Het is een veel actievere manier van beleggen, waarbij de nadruk ligt op het intensief volgen van marktontwikkelingen. Door constant in te springen en beleggingen te maken op basis van actuele gebeurtenissen, kan een korte termijn beleggingsstrategie zeer winstgevend zijn en relatief hoge rendementen opleveren.

Een actieve beleggingsstrategie gaat meestal wel samen met hogere kosten. Niet alleen heb je meer transactiekosten, ook aan het benodigde marktonderzoek en koersanalyse zijn vaak hoge kosten gekoppeld. Daarnaast is voor veel beginnende beleggers ook de benodigde tijdsbesteding en kennis een te hoge drempel om actief te kunnen beleggen. Om erachter te komen welke beleggingsstrategie voor jou het meest geschikt is, is het belangrijk om duidelijk te bepalen wat je ermee wilt bereiken en hoeveel tijd en geld je bereid bent om erin te investeren.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply