Skip to main content
Kroatie heeft toestemming gekregen om in 2023 het twintigste euroland te worden in de Europese Unie. De Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie vinden dat het land van voormalig Joegoslavië voldoet aan alle eisen die zijn gesteld om de Euro in te kunnen voeren. Litouwen was in 2015 het laatste land dat toetrad tot de Euro.

Kroatie werd in 2013 al lid van de Europese Unie en zal dus 10 jaar later ook toetreden tot de Europese Monetaire Unie (EMU). Kroatie wilde haar eigen munt, de Kuna al eerder omruilen. Landen die toe willen treden tot de Euro moeten echter aan bepaalde voorwaarde voldoen.

Enkele voorwaarden waaraan een land moet voldoen om toe te kunnen treden tot de Euro zijn:

  • Stabiele inflatie
  • Stabiele wisselkoers
  • Stabiele langetermijnrente

Elk land mag haar eigen euromunten ontwerpen. Zo zijn de Nederlandse munten voorzien van een Silhouet van koningin Beatrix of koning Willem-Alexander. Kroatië heeft ervoor gekozen om de Servisch-Kroatische uitvinder en natuurkundige Nikola Tesla uit te kiezen als nationaal symbool op de Kroatische Euro munten. Tesla werd in 1856 geborgen in het Kroatische plaatsje Smiljan.

Het gebruik van Tesla als nationaal symbool valt echter gevoelig in buurland Servië. Servië meent namelijk dat Tesla een Serviër is en gebruikt de beeltenis van de uitvinden dan ook op hun nationale biljetten van de Servische dinar.  Nikola Tesla is namelijk te zien op een biljet van 100 dinar. Wat met de huidige wisselkoers ongeveer 85 euro cent waard is.3

Kroatië heeft op dit moment nog de Kuna als wettigbetaalmiddel. Op het moment van schrijven is 1 euro ongeveer 7,5 Kuna waard.

Officieel is het allemaal nog niet ,andere Eurolanden en het Europees parlement moeten de toetreding officieel nog goedkeuren. Echter voldoet Kroatië op het moment aan alle voorwaarden, waardoor een toetreden slechts een formaliteit lijkt.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply