Skip to main content
Afgelopen maandag zijn de leiders van de Europese Unie tot een akkoord gekomen om 90% van de ruwe olie uit Rusland te weren. Deze importrestricties moeten voor het einde van het jaar ingaan en zijn onderdeel van de 6 sancties die de EU heeft opgelegd aan Rusland nadat Putin Oekraïne binnen viel.

Naar verwachting zal Moskou zoeken naar alternatieven om de restricties te kunnen omzeilen of te verzachten. Rusland zal naar verwachting andere landen zoeken als afzet markt of de olieproductie verkleinen waardoor de prijzen omhoog zullen gaan door de schaarste die zal ontstaan. De rol van OPEC zal daarom essentieel zijn in de wereldwijde oliemarkt.

Rusland is het op 2 na grootste olieproducerende land op aarde na Saudi-Arabië en de Verenigde Staten. Waar de Verenigde Staten vooral voor de eigen markt produceren zijn Saudi-Arabië en Rusland echter grote exporterende landen. Rusland is daarom een belangrijke factor in de wereldwijde olieprijs.

“Wat er nu aan de hand is, zal de handel in olie en aardgas in de toekomst veranderen. De olieprijzen zullen niet snel dalen en de gevolgen van de Russische sancties zullen nog een paar jaar voelbaar zijn’ zegt Hossein Askari, een professor aan de George Washington University School of Business. Hij geeft daarnaast aan dat de EU en Verenigde Staten bij de OPEC had moeten aandringen op het verhogen van de olieproductie. Als dit gebeurd zou zijn zou de wereldwijde prijs voor olie niet dusdanig gestegen zijn.

Ongeveer 36% van de geïmporteerde ruwe olie in de Europese Unie komt uit Rusland. Rusland zal dit verlies dus op moeten vangen en zal opzoek gaan naar andere landen die behoefte hebben aan olie uit Rusland. Mogelijk zullen India, Turkije en China de landen zijn die het verlies in de EU goed zullen maken en Russische olie zullen importeren. Vooral in India zouden kansen liggen voor Rusland. India importeerde afgelopen jaren slechts 2 tot 5% uit Rusland.

Hoe deze geopolitieke oorlog zich gaat ontwikkelen is nog afwachten, dat het nadelig lijkt te zijn voor de olieprijs lijkt vast te staan.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply