Skip to main content

Wat zijn goederen en grondstoffen?

In de internationale handel worden goederen en grondstoffen ook wel commodities genoemd. Commodities zijn producten en grondstoffen zoals goud, olie, koper, koffie en rijst.  Bijna alle producten die te koop zijn beginnen bij grondstoffen. Deze grondstoffen zijn afhankelijk van de prijs op de beurs.

Deze commodities zijn een belangrijk onderdeel van de financiële markt aangezien deze grondstoffen essentieel zijn voor fabrikanten om producten te produceren. Deze eindproducten zijn uiteindelijk weer essentieel voor ons dagelijks leven en daarvoor ook voor de economie. Deze producten en grondstoffen worden verhandeld op de grootste beurzen ter wereld. Elke dag veranderen deze commodities dan ook van prijs.

Verschillende soorten commodities

Er zijn twee hoofdgroepen als het gaat om grondstoffen. Harde grondstoffen en zachte grondstoffen. Zachte grondstoffen zijn grondstoffen die worden verbouwd zoals Mais, Graan, Koffie, Sojabonen en Fruit. Harde grondstoffen worden uit de aarde gewonnen zoals olie, (edel)metalen en aardgas.

Sinds deze grondstoffen verhandeld worden op de beurzen zijn de prijzen afhankelijk van tal van factoren. Er zijn verschillende economische factoren die van invloed zijn op de dagelijkse prijs van de verschillende grondstoffen. Zo kunnen goede economische cijfers of nieuws ervoor zorgen dat de prijs van een grondstof omhoog schiet.

Ook kan het weer van invloed zijn op de dagelijkse prijzen. Slecht weer kan een tegenvallende oogst betekenen waardoor de prijs van bijvoorbeeld graan of mais beïnvloed wordt. Vooral soft commodities of zachte grondstoffen zijn erg afhankelijk van het weer.

Kortom, worden de prijzen bepaald door vraag en aanbod waarbij er ook gespeculeerd wordt of er veel of weinig vraag gaat zijn voor een specifieke grondstof.

Zilver en Goud zijn één van de meest verhandelde grondstoffen op de beurs. Dit komt omdat deze grondstoffen meerdere doeleinden hebben. Zo worden Zilver en Goud gebruikt voor juwelen en worden ze verwerkt in electronica. Anderzijds hebben deze grondstoffen ook een functie als oppotmiddel. Als er onzekere economische tijden aanbreken dan kan de vraag naar deze grondstoffen stijgen omdat goud en zilver dan kan dienen als een store of value. Wat een groot verschil is met de meeste grondstoffen die verhandeld worden. Die hebben namelijk baat bij economische voorspoed.

De prijzen van grondstoffen

Uitgelegd  is dat de prijzen van grondstoffen van verschillende factoren afhankelijk zijn. Echter zijn er voor een grondstof of commodity 2 prijzen. De futures prijs en de spotprijs. Deze twee prijzen kunnen van elkaar verschillen. De spot prijs is de prijs die op die dag betaald wordt als je een grondstof aankoopt. Is de spotprijs van ruwe olie 100 dollar per vat dan wordt er op die dag ook 100 dollar betaald als er fysieke olie wordt aangekocht.

De futures prijs is gebaseerd op de futures-contracten die verhandeld worden op de beurs. Een futures contract is een termijncontract waarbij afgesproken wordt dat een grondstof geleverd wordt in de toekomst tegen een afgesproken prijs. Aan het einde van het contract worden de gekochte grondstoffen dan fysiek geleverd. Tussendoor worden de contracten echter volop verhandeld, ook door partijen die eigenlijk geen behoeften hebben aan de grondstof. Zij kopen een future alleen om te speculeren op de prijs en hier geld aan te verdienen.

Futures zijn voor leveranciers en kopers ook een soort verzekering. Een aankoper kan een future kopen omdat zij verwacht dat de prijs in de toekomst zal stijgen. Door nu al een toekomstige levering aan te kopen dekt het zich in tegen prijsveranderingen in de toekomst.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply