Skip to main content
Air France KLM heeft onlangs aangegeven dat er weer een uitgifte zal zijn van nieuwe aandelen. Hiermee hoopt het luchtvaartbedrijf zo´n 2.3 miljard euro op te halen. Het bedrijf is hier toe genoodzaakt door de coronapandemie van de afgelopen jaren. De Nederlandse overheid is nu van plan voor 200 miljoen aan aandelen te vergaren om zo haar belang in het bedrijf op peil te houden.

Door het aankopen van de nieuw uitgegeven aandelen probeert de overhoud een belang van ruim 9 procent te behouden in Air France KLM. Het bedrijf zelf is van plan om 1,7 miljard van de opbrengsten te gebruiken om coronasteun terug te betalen. Deze steun ontvingen zij van de Franse overheid. De Franse staat zelf heeft ook een belang in het bedrijf, 28,6% van het bedrijf is in de handen van de Franse staat.

De Nederlandse overheid was wel genoodzaakt om nieuwe aandelen aan te kopen. Anders zou het belang in het bedrijf zakken naar slechts 2 procent. Eerder kocht voormalig minister van Financien Wobke Hoekstra juist een groot belang in het bedrijf om mee te kunnen praten in het luchtvaartbedrijf. Als de overheid dit belang laten zakken tot slechts 2% is dat vrij zinloos.

Echter, de Tweede Kamer moet officieel nog wel toestemming geven voor de aankoop van 200 miljoen euro aan nieuwe aandelen in Air France KLM. Vorige keer toen Hoekstra besloot aandelen te kopen in het bedrijf, deed hij dit zonder toestemming van het Parlement. Hierdoor werd de oud minister van Financiën dan ook op de vingers getikt.

Hierdoor kan de huidige minister van Financiën, Sigrid Kaag, op de korte termijn nog niet doorgaan tot het aankopen van de aandelen. “het kabinet bij Air France-KLM zal aangeven dat het niet zal deelnemen aan de aandelenemissie, omdat de voorafgaande goedkeuring van beide Kamers ontbreekt.”

Tijdens de coronacrisis heeft KLM ook steun gehad van de Nederlandse overheid. Uiteindelijk heeft het bedrijf ongeveer een miljard geleend van de Nederlandse staat waarvan ruim 300 miljoen euro inmiddels al is afgelost.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply