Skip to main content
Olie- en gasbedrijf Shell heeft in het eerste kwartaal van 2022 een flinke winst gemaakt dankzij de forse stijgingen van brandstofprijzen. Dankzij de positieve cijfers verhoogt het Britse bedrijf de dividend voor aandeelhouders. Het bedrijf meldt dat het in het eerste kwartaal $9.13 miljard winst gemaakt heeft. In Q1 2021 was dit nog $3,23 miljard.

Ondanks dat Shell haar Russische activiteiten moest afschrijven door de oorlog in Oekraïne wist het bedrijf een forse winst te boeken. Ben van Beurden, topman bij shell, spreekt dan ook van een gedenkwaardig jaar voor het bedrijf. Niet lang geleden boekte Shell nog een recordverlies door de wereldwijde coronapandemie. Shell boekte in 2020 namelijk nog een verlies van bijna 22 miljard dollar.

De verwachting was dat er $1.09 winst per aandeel gemaakt zou worden. Dit bedrag kon echter naar boven bijgesteld worden dankzij de fors grotere winst. De winst per aandeel werd namelijk naar $1,20 bijgesteld. Hierdoor kan de dividend per aandeel ook omhoog geschroefd worden.

De fors hogere winst heeft te maken met de groeiende vraag voor olie en gas dankzij het economisch herstel na de covidpandemie. Het binnenvallen van Rusland in Oekraïne heeft ook bijgedragen aan een hogere benzineprijs. Naast dat Shell olie produceert handelt het bedrijf ook in gas en olie. Hierdoor kon er flinke winst gemaakt worden door hogere prijzen.

Door de goede cijfers voor Shell is het aandeel dit jaar flink gestegen. Op het moment van schrijven is het aandeel van Shell dit jaar tot dusver met 36% gestegen.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply