Skip to main content
Turkije ervaart de hoogste inflatie in bijna 25 jaar. In mei stonden de prijzen gemiddeld 73,5% hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De inflatie geldt het meest in de transport en voedingsindustrie. In Nederland is er ook flinke inflatie, Nederland ervaarde een prijspeil dat 10.2% hoger lag dan mei vorig jaar. Net als in Nederland zijn de benzine prijzen in Turkije fors omhoog gegaan. Hierdoor betalen de turken 107% meer dan mei vorig jaar. Naast de transportsector ervaart voedingsindustrie ook een enorme inflatie. De gemiddelde prijsstijging in mei 2022 ten opzichte van 2021 was 91,6%.

President Erdogan heeft een grote invloed gehad op de enorme inflatie die nu gaande is in Turkije. Veel economisten geloven dat de rente stand van grote invloed is op de inflatie. Zij beargumenteren dat bij een hoge rente stand meer mensen gaan sparen, hierdoor zijn er minder uitgaven en zullen de prijzen minder snel stijgen. Omgekeerd betekent een lage rente stand dat sparen niet interessant is waardoor meer mensen geld uit zullen geven. Hierdoor is de gemiddelde prijs sneller geneigd om te stijgen.

Erdogan hield er echter een andere theorie op na. Hij vroeg de centrale bank meermaals om de rente te verlagen om zo de inflatie te stoppen of te onderdrukken. Me een inflatie van 107% kan je stellen dat dit tot nu toe niet succesvol geweest is.

Daarnaast beargumenteerd president Erdogan dat een zwakke lira de export van producten bevorderd, en wilt hiermee de industrie in het land steunen. In theorie kan dit een goede zet zijn. Turkije is echter ook erg afhankelijk van import, vooral de import van brandstof. Hierdoor worden er meer lira´s betaalt voor het zelfde aantal liters brandstof of olie. Waardoor de brandstofprijzen in het land enorm stijgen. Hierdoor wordt de energiesector enorm had getroffen met inflatie van 107%.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

 

Leave a Reply