Skip to main content
Inflatie blijft een groot probleem in de Eurozone, vandaar dat de Europese Centrale Bank ervoor kiest om de rente met een half procent te verhogen. Hierdoor hoopt de ECB onder anderen de consumptie mee te verminderen wat tot lagere prijzen zou moeten leiden. Deze verhoging zal ook invloed hebben op de aandelenmarkt, obligaties worden namelijk interessanter met stijgende rentestanden.

In maart zal de rentestand verhoogd worden naar 3 procent. Een aantal maanden geleden stond de rente nog op 1,25%. De Europese Centrale Bank is de rente stand met een rap tempo aan het verhogen. Het hoopt hiermee geld lenen duurder te maken, waardoor er minder geïnvesteerd wordt. En sparen aantrekkelijker te maken waardoor consumeren minder interessant wordt. Deze twee facetten zouden mee moeten helpen in de strijd om inflatie te bestrijden.

Ook krijgen reguliere commerciële banken zoals de Rabobank en ABN AMRO meer rente op het geld dat zij stallen bij de ECB, hierdoor zullen zij ook minder snel leningen verstrekken. Wat ook weer moet helpen bij het bestrijden van de inflatie.  De inflatie was afgelopen januari ook weer pittig. Het algemene prijspeil steeg namelijk met 7,6 procent ten opzichten van januari 2022.

Beleggers gaan door de aangekondigde rente verhoging wellicht ook andere keuzes maken. Een trend die je normaal gesproken ziet bij het verhogen van de rente is dat beleggers het minder interessant vinden om aandelen van bedrijven te kopen. Rente verhogingen zijn bedoeld om het consumeren te verminderen, iets wat over het algemeen een negatief effect heeft op de omzet van bedrijven. Tegelijkertijd maakt het verhogen van de rente investeren in obligaties aantrekkelijker omdat je op het uitlenen van geld een hogere return krijgt.

Foto auteur Miriam Ootjers

Miriam Ootjers

Auteur

 

Disclaimer
De informatie en tekst in deze uiting/artikel is niet bedoeld als zijnde beleggingsadvies en moet daarom worden gezien als puur informatief. Dit artikel is opgemaakt door Square Media Ltd en/of derden en het is aan u om te zien of die wel bij uw persoonlijke financiële situatie past. U bent daarom zelf verantwoordelijk voor een juiste beoordeling of de informatie in dit artikel voor u passend is, in relatie tot uw eigen financiële situatie en doelstellingen.

Leave a Reply